Boulist.dk - Pétanque rating

Ratingliste 4-ugers-turnering KPK Sæsonturnering Indberet resultat Graf Kampoversigt Opret spiller Om pétanque rating

Om ratingsystemet

Ideen med et ratingsystem er at beregne en talværdi, der beskriver en spilles niveau og derved skabe en målestok, som gør det muligt for den enkelte spiller at følge udviklingen i hendes niveau og sammenligne styrkeforholdet med andre spillere på tværs af turneringer, tid og sted. Det gør også, at man kan sammenligne spillere, selvom de aldrig har spillet imod hinanden. Forestil dig to spillere, som hver for sig kun deltager i lokale turneringer i hhv. Jylland og på Sjælland. Med ratingsystemet vil disse spillere alligevel have et rimeligt præcist mål for deres indbyrdes styrkeforhold, fordi de har spillet mod andre spillere, der indimellem deltager i turneringer i begge landsdele.

Ratingsystemet, der beregnes på dette site, baseres på spillernes præstationer. Alle spillere har to parametre; dels rating, som er et mål for deres præstationer og dels standardafvigelse (kaldet sigma), der beskriver, hvor pålidelig den beregnede rating er. Nye spillere starter med en rating på 1000, svarende til niveauet for en gennemsnitsspiller. Eftersom systemet ikke har nogle resultater fra spilleren endnu er sigma sat til 333, hvilket er meget højt. Matematisk betyder dette, at ratingsystemet er 99,7% sikker på at spilleren har en rating mellem 0 til 2000. Spillerens rating stiger, når vedkommende vinder, og falder, når vedkommende taber. I begyndelsen vil alle resultater uanset om de tabes eller vindes medføre, at sigma falder, men med aftagende effekt des flere kampe der bliver registreret, idet systemet med tiden bliver mere og mere sikker på at rating er på det rette niveau.

I skrivende stund har Sami registreret resultatet af 142 kampe. Hans rating er 1235 med en sigma på 59. Det betyder, at ratingsystemet med 99,7% sikkerhed vurderer, at hans reelle rating ligger mellem 1058 til 1412.

I ratingsystemet ligger fokus på spillerens gennemsnitlige præstation, dvs. alle resultater bliver set i forhold til modstanderes resultater. Man kan derfor godt have få sejre i forhold til nederlag (dvs. lav sejrs pct.) og alligevel have en rating over gennemsnittet. Forklaringen er, at man belønnes relativt meget for uventet gode resultater (sejre over gode spillere) og straffes mindre for forventede tab. Det, der er afgørende for hvor meget ens rating stiger eller falder, er forskellen i spillernes rating samt spillernes standardafvigelse.

Sagt på en anden måde kæmper hver spiller imod det forventede resultat og belønnes/straffes udfra, hvor overraskende resultatet er. Det forventede resultat kan beregnes ud fra forskellen på spillernes rating. En ratingforskel på 200 svarer til, at den højst ratede spiller forventes at vinde ca. 75% af kampene.

Det giver naturligvis ikke rigtig mening at tale om en 75% sejr - men forstil dig, at du spiller 100 kampe i løbet af sommeren imod forskellige modstandere og for hver kamp holdes resultatet op imod det forventede resultat og der foretages korrektioner i din og modstandernes rating. Din rating vil i slutningen af sæsonen afspejle, hvordan du har klaret dig imod dine modstandere.

Yderligere forklaring følger...